ProstaatconsultUw huisarts heeft u doorverwezen voor het prostaatconsult bij SALT. Het prostaatconsult vindt plaats op onze locatie De Vaart (Irene Vorrinkplein 40a in Koog aan de Zaan).
Het prostaatconsult wordt uitgevoerd door een arts van het Antoni van Leeuwenhoek. U bent doorgestuurd door uw huisarts om te bepalen of u een verhoogd risico heeft op prostaatkanker. Het kan zijn dat uw huisarts een afwijking heeft gevoeld aan uw prostaat of dat er een verhoogde prostaat-specifiek antigeen (PSA) waarde is gemeten in uw bloed. Een verhoogde PSA-waarde kan een signaal zijn dat er sprake is van prostaatkanker, maar er kunnen ook onschuldige oorzaken zijn. Aan het eind van het consult kan de arts een betrouwbare inschatting maken of u een verhoogd risico heeft op prostaatkanker en kan de arts u meer duidelijkheid geven over de oorzaken van uw mogelijke klachten.
Voor dit onderzoek werkt SALT in goed overleg met de regionale huisartsen nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek en de Erasmus MC die ook wetenschappelijk onderzoek doen naar prostaatkanker en het gebruik van de
prostaatwijzer bij het berekenen van de kans op prostaatkanker.
Voorbereiding• Voordat u wordt aangemeld voor het prostaatconsult moet uw PSA-waarde bekend zijn. De uitslag van uw PSA-waarde wordt gebruikt in de risico-inschatting van de prostaatwijzer. Indien er in de afgelopen 3 maanden een PSA-bepaling is gedaan (ook als dit bij een ander laboratorium is), breng deze uitslag van uw PSA-bepaling dan mee naar de afspraak.
• Vraag voorafgaand aan uw bezoek na of er kanker voorkomt in uw directe familie
• Dit onderzoek bestaat uit een bloedafname (hercontrole PSA) en een gesprek met de onderzoeker. Tijdens het consult wordt er een inwendige echo gemaakt via de anus om te kijken hoe groot de prostaat is en wordt er via de anus naar de prostaat gevoeld.
• Neem een geldig legitimatiebewijs en uw verzekeringsbewijs mee.
• Neem een lijst mee van de medicijnen die u op dit moment gebruikt: u kunt een lijst bij uw apotheek opvragen.
• Neem ook een lijstje met uw eventuele vragen mee.
• Zorg dat u 15 minuten voorafgaand aan de afspraak aanwezig bent voor bloedafname.
Verloop onderzoekTijdens het prostaatconsult zal de arts u verschillende vragen stellen die nodig zijn om een goede risico-inschatting te kunnen maken met de prostaatwijzer. Daarnaast doet de arts bij u de volgende twee onderzoeken:
Rectaal onderzoekBij het rectaal onderzoek voelt de arts met een vinger via uw anus naar de grootte en vorm van uw prostaat. Op deze manier wordt ook het oppervlak van de prostaat onderzocht op mogelijke onregelmatigheden.
Echografie van de prostaatMet een echo wordt de prostaat met behulp van geluidsgolven onderzocht. Via de anus wordt een dunne echo sonde ingebracht. Met dit onderzoek kan ook de grootte van uw prostaat worden opgemeten en kunnen niet voelbare afwijkingen soms wel zichtbaar gemaakt worden.
De meeste patiënten ervaren de prostaatonderzoeken als ongemakkelijk. Pijn zult u er niet van hebben, behalve als u last heeft van wondjes bij de anus. Het totale prostaatconsult zal maximaal 30 minuten duren.
Doorlooptijden en uitslagDe uitslag van de onderzoeken wordt uiterlijk binnen twee werkdagen aan uw huisarts doorgegeven. Uw huisarts bespreekt de uitslag met u en geeft aan of er vervolgstappen nodig zijn.
Voortijdig afzeggenBij verhindering dient u ons minimaal 48 uur van tevoren te bellen (tel.: 088 – 9 100 170). Bij niet tijdig afmelden worden er administratiekosten in rekening gebracht.