SALT Diagnostisch Centrum Logo

Urine- & ontlastingsonderzoek

Urineonderzoek

Onderzoek van een urinemonster kan helpen bij het stellen van bepaalde diagnoses. Wanneer u bent doorverwezen voor urineonderzoek, dan wilt uw zorgverlener meer weten over de aanwezigheid van ziekten van de nieren of de urinewegen. Ook andere stoornissen in het functioneren van uw lichaam kunnen zo opgespoord worden.


Voor het onderzoek is het opvangen van de eerste ochtendurine meestal voldoende. De eerste urine in de ochtend is het meest geschikt voor onderzoek. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd. Houd voor het opvangen de tijd aan dat u normaal opstaat.


Het is belangrijk dat de urine op de juiste manier wordt opgevangen. Uw zorgverlener geeft u de juiste instructies, het benodigde opvangpotje en afhankelijk van de regio, een buisje mee. Heeft u geen opvangpotje meegekregen, dan kunt u er ook één bij de apotheek (tegen betaling) verkrijgen. Afwijkende potjes worden niet in behandeling genomen. Afwijkende potjes kunnen zorgen voor onbetrouwbaar onderzoek, waardoor u een onjuiste uitslag krijgt.


Bij sommige onderzoeken kan het nodig zijn dat u 24 uur lang alle urine verzamelt. Uw zorgverlener geeft u ook hierover de juiste instructies. Het benodigde materiaal krijgt u mee van uw zorgverlener of kunt u afhalen op een bloedafnamelocatie tijdens de openingstijden.

Ontlastingsonderzoek

Onderzoek van ontlasting (feces) kan helpen bij het stellen van een diagnose. Ontlasting bevat bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van andere afwijkingen in uw lichaam die bij u klachten veroorzaken. Door ontlastingsonderzoek weten u en uw zorgverlener waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.

Inleveren van urine of ontlasting

U kunt op alle afnamelocaties tijdens de geldende openingstijden langskomen om uw urine of feces in te leveren. Neemt u plaats in de wachtruimte. U mag hiervoor uiteraard ook een afspraak maken zodat uw wachttijd beperkt zal zijn.

In Amsterdam dient urine ingeleverd te worden in speciale urinepotjes. In Zaanstreek/Waterland moet de urine in het buisje worden geleverd, klik hier voor de instructie. Uitwerpselen moeten worden geleverd in een speciaal potje, wat u kunt verkrijgen via de huisarts of de apotheek. U dient altijd een aanvraag (formulier of digitaal) van uw zorgverlener én uw legitimatie mee te nemen.