SALT Diagnostisch Centrum Logo

Bloedafnamedienst

Beleid bloedafname

Bloed wordt afgenomen met een venapunctie of een vingerprik. De venapunctie heeft de voorkeur. U maakt een aanvraag via ZorgDomein voor uw cliënt voor een bloedonderzoek. Tijdens de aanvraag kunt u aangeven hoe de cliënt geïnformeerd wordt over de aanvraag. Geef de cliënt door dat de aanvraag en een legitimatie meegenomen dient te worden naar de bloedafname poli. Indien u ook een urineonderzoek aanvraagt, geef hiervoor dan een urinepotje mee aan cliënt. Maak met uw cliënt een afspraak hoe u de uitslagen bespreekt na de afname.

Kies snel uw onderwerp

Cito- en doorbelprocedure

Cito-aanvragen

Een Cito-aanvraag bij een cliënt die de poli bezoekt, kan in ZorgDomein of op het formulier worden aangegeven als zijnde een Cito-aanvraag. Uitslagen worden op dezelfde werkdag doorgestuurd. Een Cito-huisbezoek kan alleen telefonisch in behandeling genomen worden. Belt u hiervoor naar 088-9100 153.

- Cito-aanvragen voor 13.00 uur worden dezelfde dag afgenomen, geanalyseerd en gerapporteerd.

- Cito-aanvragen na 13.00 uur worden de volgende (werk)dag afgenomen, geanalyseerd en gerapporteerd.


U als zorgverlener informeert de cliënt zelf over het geplande Cito-huisbezoek

Doorbellen uitslag

Als de uitslag van de Cito-aanvraag doorgebeld dient te worden dient bij deze aanvraag altijd een mobielnummer opgegeven te worden, opdat snel deze uitslagen beschikbaar kunnen zijn voor aanvrager. Indien geen mobielnummer bij de Cito-aanvraag opgegeven wordt, zullen de uitslagen alleen via edifact plaatsvinden.

Daarnaast zullen de sterk afwijkende uitslagen (zie doorbellijst Afwijkende uitslagen) doorgebeld worden. Dit geldt voor alle door SALT afgehandelde aanvragen van die dag. Indien er bloed is afgenomen in de regio Amsterdam, worden de bepalingen uitgevoerd door OLVG Lab. Uitslagen worden doorgebeld volgens hun eigen doorbelprotocol.

Bij een Cito-bloedafname mogen meer bepalingen worden aangevraagd, maar deze bepalingen worden niet als Cito verwerkt.

Baby bilirubine

Voor de aanvraag van een baby bili geldt hetzelfde proces als voor een cito.

Wij prikken baby's in principe altijd tijdens een huisbezoek. Om ervoor te zorgen dat het bloedafnameproces soepel en veilig verloopt, verzoeken we u vriendelijk altijd contact op te nemen met onze medische administratie (tel. 088-9100100) om een huisbezoek in te plannen. Onze collega’s zorgen ervoor dat een bevoegd medewerker de bloedafname bij de baby thuis kan uitvoeren.

Verloskundigen in Amsterdam bellen naar: 06–18731191 voor het aanvragen van een baby bilirubine.

Uitslag van de test

SALT stuurt de uitslag van de testen per edifact. Deze berichten worden 2 tot 3 keer per dag verstuurd.
Voor bloedafnames uitgevoerd in de regio Amsterdam worden de uitslagen per edifact verstuurd door OLVG Lab.

Sterk afwijkende uitslagen worden direct doorgebeld: doorbellijst.

Doorbelgrenzen

Als een bepaling niet in deze lijst vermeld staat, zijn er geen doorbelwaarden van toepassing. Indien er bloed is afgenomen in de regio Amsterdam, worden de bepalingen uitgevoerd door OLVG Lab. Uitslagen worden doorgebeld volgens hun eigen doorbelprotocol.

Bloedafname aan huis

SALT biedt uitsluitend zorgverleners die SALT als hun voorkeurslaboratorium kiezen de extra service om cliënten in hun thuisomgeving te laten prikken. Zorgverleners zijn de enigen die een aanvraag kunnen indienen voor een huisbezoek, en dit is specifiek bedoeld voor cliënten die moeilijk ter been zijn, bedlegerig zijn of om medische redenen thuis moeten blijven. Het huisbezoek is beperkt tot deze doelgroep. De zorgverlener geeft zelf aan de cliënt door wanneer het huisbezoek plaats zal vinden. De afspraak dient door u als zorgverlener aangevraagd te worden via ZorgDomein (digitaal aanvragen) of telefonisch via onze Medische administratie (088-9100 100).
Bij de aanvraag in ZorgDomein kunt u als zorgverlener de gewenste afnamedatum invoeren. De bloedafname vindt plaats op de gewenste datum tussen 8.00-14.00 uur. Het is niet mogelijk om een specifieke tijd aan te geven. U als zorgverlener dient zelf de cliënt te informeren over het aangevraagde huisbezoek.

Nuchtere bloedafname niet altijd meer noodzakelijk

Volgens de actuele standaard CVRM hoeft de aanvullende laboratoriumdiagnostiek die noodzakelijk is voor de risicoschatting niet meer te worden bepaald na een bloedafname bij een nuchtere cliënt.

Dit betekent dat de cliënt in principe niet meer nuchter hoeft te worden geprikt. Bij de afname zullen wij wel vragen of de cliënt nuchter is en dit wordt geregistreerd in ons systeem zodat de juiste referentiewaarden van de glucose kunnen worden gerapporteerd.
Herhaling middels een nuchtere bloedafname is wél noodzakelijk als:
• de triglyceriden > 5 mmol/l zijn en/of
• de niet nuchtere glucose afwijkend is (normaal 4,0 – 7,7 mmol/l).

Wees terughoudend in het aanvragen van nuchtere afname aan huis; nuchter prikken doen we, de cliënt dient dan nuchter te blijven, maar het kan zijn dat de priktijd tegen het eind van de ochtend valt. U als zorgverlener bepaalt of uw cliënt wel of niet nuchter dient te zijn en geeft dit aan bij de cliënt. Nuchter is minimaal 8 uur voor bloedafname niet eten (ook geen kauwgum) en drinken, behalve water. Geef cliënt advies over het innemen van orale medicatie/insuline.

Bloedafname bij kinderen

De meeste kinderen vinden bloedafname eng en zien op tegen bloedprikken.
Dat is de reden dat wij als SALT extra aandacht aan de kinderen en hun ouders/verzorgers willen geven.

Wij verzoeken de ouder/verzorger, bij een aanvraag voor het prikken van hun kind, naar onze medische administratie te bellen (088 – 9100 100) voor het maken van een afspraak.

Een ervaren medewerker neemt dan de tijd om rustig en kindvriendelijk de afname te doen.

Voorbereid naar het spreekuur met Prik!
Prik! is een app voor op de en is beschikbaar in de Apple Store (Apple) en Google Play (Android). Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe het bloedprikken bij kinderen gaat. Ouders/verzorgers kan hierop gewezen worden. Zo kunnen zij hun kind voorbereiden op de bloedafname. QR code App Prik!

GlucoseTolerantieTest (GTT) voor zwangere vrouwen

De GlucoseTolerantieTest wordt uitgevoerd om vast te stellen of iemand zwangerschapsdiabetes heeft (zwangerschapssuikerziekte). Deze test kan op slechts enkele poli’s worden afgenomen, o.a. gezien de duur van de test. Wanneer u een cliënt verwijst dient deze telefonisch contact op te nemen met onze medische administratie voor het maken van een afspraak (088 – 9 100 100).

NIPT-test

De NIPT is een bloedonderzoek voor zwangere vrouwen.
Voor meer informatie over het NIPT onderzoek zie: deze link.

Voor een overzicht van de bij SALT geselecteerde poli’s klik hier.